Dag 21: Dagje vissen en een leuk afscheidsfeest - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Edwin Klok - WaarBenJij.nu Dag 21: Dagje vissen en een leuk afscheidsfeest - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Edwin Klok - WaarBenJij.nu

Dag 21: Dagje vissen en een leuk afscheidsfeest

Door: Edwin

Blijf op de hoogte en volg Edwin

20 Januari 2010 | Indonesië, Batavia

De laatste volle dag is aangebroken..

Helaas!

Deze laatste dag begon voor Edwin vanmorgen vroeg al om 5 uur, want hij moest samen met Ketut II (het neefje van Gede) de boot het strand op duwen en optuigen. Jan kon een uurtje langer blijven liggen en toen ook hij er uit was genoten ze van een ontbijt.

Om half 7 was het dan tijd om uit te varen want er ging gevist worden.
Vorig jaar hadden Jan en Edwin al gevist in Lovina en hadden toen 2 tonijnen verloren en een kleine mahi mahi gevangen. Eens kijken wat het dit keer ging worden.

Het weer was in ieder geval goed. Het was heel mooi helder weer waardoor het hele eiland onbewolkt en scherp te zien was en zelfs in de verte was de Bromo vulkaan op Oost-Java te zien.

Op de zee zijn allerlei vlotten met een bamboepaal in het midden met allerlei versieringen om de visstekken aan te geven. Bij de eerste stek deed Ketut het aas aan de haak, we visten met calamari’s (inktvissen). In Nederland worden hengels gebruikt, maar hier hebben ze die niet en word er gewoon met de hand gevist, alleen een klos met een dik snoer en grote haak. Ketut liet de 2 haken in het water en we voeren ze een stukje uit. We voeren een paar rondjes om het vlot heen, maar er was geen vis te zien, dus voeren we een stek verder. We waren toen ongeveer 3 kwartier onderweg en ongeveer 1,5 a 2 km de zee op.

De 2e stek moest ons meer geluk brengen. Wederom werden de lijnen uitgegooid en voeren we om de stek heen..en plots was het dan zo ver! Edwin kreeg een klap op z’n lijn en gelijk sprong er een vis uit het water. Aan de kleuren en omvang was meteen te zien dat het een mahi mahi was en ook een grote ook! De vis was sterk en vocht flink.
Na ongeveer een kwartier kwam de vis bij de boot, maar toen was er een probleem.
Ketut heeft normaal een grote haak om de vis de boot in te trekken, maar was deze in alle vroegte vergeten. De vis moest dus flink uitgeput worden en dat lukte al vrij snel.
Met moeite kon Ketut de eerste vangst van de dag de boot in trekken!!
Een mooie mahi mahi van ongeveer 8-9 kilo!!

De volgende ronde kon beginnen! Ketut gooide de lijn van Edwin in het water en toen hij bezig was met de lijn van Jan was het alweer feest! Wederom sprong er op zo’n 30 meter een mahi mahi met het aas van Edwin de lucht in! Deze was kleiner, maar wel ook een felle en probeerde te vechten. Na ongeveer 8 minuten kwam de vis bij de boot, maar dit was een vriendelijke vis en had door dat we geen haak hadden dus sprong hij zelf de boot in, bijna bij Jan op schoot haha
Vangst nomor dua! Wederom een mahi mahi, nu van ongeveer 4-5 kilo!

We gooiden de lijnen nog een keer uit en voeren nog een paar rondjes, maar de school mahi mahi’s was weg want we vingen niks meer, dus we gingen naar de laatste stek voor vandaag.

Het weer was nog steeds erg lekker, er was een lekker windje alleen de zee was wel wat wild. Dus we knalden en paar keer lekker over goeie golven heen en kregen flink wat water over ons heen, vooral Edwin die voorin de boot zat, tot groot plezier van onze kapitein Ketut haha

Bij de 3e stek werden wederom de lijnen uit gevaren en voeren we een paar rondjes om het vlot heen, toen dacht Edwin dat hij weer beet had en wel de grootste vangst van de dag, dit betrof alleen geen vis, maar wel iets anders voor op de barbecue..namelijk het vlot! Het was alleen niet de bedoeling dus moesten we weer los zien te komen.
De lijnen werden ingehaald en er werd nieuw aas aangedaan voor de laatste poging.
We voeren nog een paar rondjes, maar vingen niks meer, dus haalde Ketut de motor in om de lijnen in te halen. We zaten wat te kletsen toen Jan in een keer een tik op z’n lijn kreeg, maar door het kletsen en onverwachtse schrok hij er van en liet hij de lijn los!
En de klos ging erachter aan het water in! Met de vis eraan!

Aangezien de klos blijft drijven konden we hem zo zien gaan, dus snel de motor het water in en erachter aan varen! Gelukkig kreeg Ketut de klos weer te pakken en kon Jan aan zijn gevecht beginnen, met wederom een mahi mahi!

Deze vis had niet echt zin om gevangen te worden en zwom alle kanten op. Toen die bij de boot kwam zwom die onder de boot door en toen Jan hem eindelijk weer aan de goeie kant had dook die weer de diepte in. Een mooie gevecht dus! Uiteindelijk kreeg Jan hem 5 minuten later dicht bij de boot en kon Ketut hem binnen trekken! Ikan nomor tiga!
En deze was 5-6 kilo!

Omdat de mahi mahi in scholen zwemmen gooiden we nog een keer de lijnen uit, maar zonder succes dus besloten we helemaal happy terug te varen! Langs Singaraja voeren we terug en toen we de baai bij Lovina in voeren konden we in de verte bij Gede Homestay Elly, Gede en de rest al zien staan! Edwin ging voorin op de top staan en stond met de vangst te zwaaien en op het strand stond iedereen te juichen!
Gede was helemaal blij de vangst te zien en zo kunnen we vanavond lekker barbequen met z’n allen en er een mooi afscheidsfeest van maken!

Op het land maakten we nog wat foto’s met de vissen en toen konden ze weg voor bereiding! Jan en Edwin waren klets nat en zaten onder het zoute water en waren best moe na dit avontuur. Dus gingen zij zich opfrissen en daarna lekker uitrusten in de zon, op het balkon en lekker in de bungalow! Op het moment van het schrijven is het hier 6 uur ’s avonds en gaat de barbecue zo ontstoken worden en gaan we waarschijnlijk een heel leuk afscheidsfeest te gemoed!
We hebben hier een hele goeie en leuke band met de familie opgebouwd en gaan ze erg missen! Vanavond een update over het feestje met foto’s erbij waarschijnlijk!

Morgen vertrekken we, maar daar willen we het nu nog even niet over hebben :)

Even later…

We hebben heerlijk gegeten met z’n alle! De hele familie! Het was echt heel gezellig. De vis was lekker op de barbecue geweest en werd in z’n geheel in het midden van de tafel gezet, met allemaal rijst en groentes erbij en iedereen kon opscheppen. Lekker bier erbij, want vis hoort natuurlijk te zwemmen!

We hebben echt genoten en hun ook! We voelen ons hier echt thuis en vinden het moeilijk om morgen weg te gaan, maar ja het moet nou eenmaal..

Morgen rond half 2 vertrekken we vanaf hier met Ketut naar het vliegveld en zullen dan om 19.15 plaatselijke tijd met vlucht MH 852 (een airbus A330) vanaf Denpasar naar Kuala Lumpur vliegen, verwachte aankomst 22.10 uur. Daar hebben we dan even de tijd en vliegen we om 23.59 plaatselijke tijd met vlucht MH16 terug naar Amsterdam, waar we vrijdagmorgen rond 06.05 uur weer voet op Nederlandse bodem zetten.

We zijn nu erg moe allemaal en gaan lekker slapen en ons voorbereiden op onze laatste paar uurtjes hier morgen!

Blijf als we terug zijn de site gewoon in de gaten houden want er zullen nog teksten bij de foto’s komen en nog wat extra’s!

Tot snel allemaal!

De groetjes van ons drietjes!

• 20 Januari 2010 - 21:32

Bert Klok:

Nog even en dan zetten jullie al weer voet op Nederlandse bodem, een Nederlandse bodem die tijdens jullie exotische trip bedekt was met een flink pak sneeuw. Als jullie vrijdag weer in Nederland zijn, dan zullen jullie
    daar weinig meer van merken. Dat betekent niet dat jullie je zomers outfit kunnen aanhouden, daar is het hier nog steeds te koud voor. Welgeteld staan er 216 foto`s op jullie webite. Daar kun je wel een mooi album mee vullen lijkt mij. Voorlopig hou ik jullie site nog even in de gaten, want ik begrijp dat er nog meer foto`s aankomen. Ik laat hierbij, misschien lezen mijn reactie, nog voordat Schiphol in zicht is. Groeten en welkom thuis. Bert.

• 21 Januari 2010 - 12:07

Maria:

Aan alles komt een eind. Jullie hebben in ieder geval een hele mooie ervaring om op terug te kijken. Wees hartelijk welkom thuis en hoop jullie snel te zien en te horen. Goede reis en warme groet,
    Maria

• 21 Januari 2010 - 17:54

Fred:

Helaas het zit er bijna op voor jullie, maar wij wensen jullie een fijne en prettige terugreis naar Holland. En Jan, we spreken elkaar in Rijswijk bij de uitreiking van de CD,s
    Nogmaals goed terugreis met z'n 3-en

Cobie en Fred

• 29 Januari 2010 - 23:28

Bjorn:

Wat een geweldige vangst. Als we deze foto's zien willen we ook weer eens terug :)

www.gede-homestay.com