Leve het bruidspaar!
Door: Edwin
Blijf op de hoogte en volg Edwin
06 Oktober 2010 | Indonesië, Batavia
Vandaag ging 1 van de neefjes van de familie trouwen, nu gaat dat niet zoals in Nederland, waar je soms ’s morgens even naar het stadhuis gaat voor een handtekening en that’s all..hier duurt een bruiloft 4 dagen, 3 dagen ceremonie en dan de 4e dag een soort van receptie.
Vandaag was dag 3 en was de officiële inzegening etc.
In het ouderlijk huis van de bruidegom worden allerlei offers uitgestald en deze worden dan door de heilige man ingezegend, waarna er allerlei zegeningen plaatsvinden.
Om half 9 gingen we met z’n allen die kant op en werden we door Budi ontvangen en kregen we een plek toegewezen en koffie en cake etc. natuurlijk.
Daarna begon de ceremonie. De ‘holy man’ klom op een soort van altaar en zegende de offers in, ondertussen speelde een gamelan orkest muziek. Na de offers was het bruidspaar aan de beurt. Ondertussen werd er veel gelachen en was het erg gezellig.
Er waren diverse inzegeningen en het bruidspaar moest ook een paar handelingen verrichten, zo moesten ze als man en vrouw als teken van samen zijn en samen doen, rond de offers lopen, dan moest de man een doos open doen en de vrouw deze weer dicht doen. De man liep erbij als een boer, met een hoedje op en een bananenblad in z’n hand, als symbool van de werkende man die voor de vrouw zorgt. Het zag er erg komisch uit en er werd ook veel om gelachen.
Bij elk ritueel werden ze gezegend met een hoop water, daardoor waren ze aan het einde kletsnat haha. Na de eind inzegening waren ze dan officieel getrouwd en was het tijd voor……MAKAN!!
Er stond een buffetje klaar voor ons met vooral varkensvlees, dit was als offer de afgelopen nacht geslacht door o.a. Ketut (die er dus een zware nacht op had zitten) en het was echt smullen! De bruid en bruidegom werden op dat moment in Balinese traditionele klederdracht gestoken en opgemaakt. Dit was een heel werk want het duurde uiteindelijk bijna 2 uur voordat ze klaar waren.
Ondertussen verzamelden zich steeds meer familie en vrienden en was het rond 2 uur tijd voor het volgende ritueel. Dan wordt er namelijk met allerlei offers met de hele stoet naar het ouderlijk huis van de bruid gegaan om daar de boel op stelten te zetten.
Voor ons kwam hiermee een eind aan de ceremonie. Vanavond is er ook nog een poppenspel met de wayang poppen en een groot feest en morgen is dan nog een receptie en dan is de bruiloft ten einde.
Het was echt ontzettend leuk en interessant om mee te maken!
Ik zal nu ook nog de ontbrekende teksten bij de foto’s zetten. Ik heb trouwens een hoop filmpjes, ook van het trouwen, alleen ik film in HD kwaliteit en aangezien de verbinding hier niet zo snel is kan ik deze helaas nergens uploaden. Mocht er iemand zijn met een tip zodat ik toch wat filmpjes met jullie kan delen, dan hoor ik die graag!
Groetjes Edwin
07 Oktober 2010 - 10:16
Lianne.:
haha mooie rok. -
08 Oktober 2010 - 18:47
Mark & Karlien:
Hey Edwin,
Zo te zien en lezen zit je er nog heerlijk middenin! Voor ons is het werkende leven inmiddels weer volledig realiteit, maar we denken nog met heel veel plezier terug aan Lovina! Hoe is het met je sollicitatie verlopen?
Groeten,
Mark & Karlien